Caw

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Piramide

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk of CAW Piramide biedt vanuit een pluralistische visie op mens en maatschappij opvang en begeleiding aan jongeren en volwassenen. Het CAW staat open voor alle mensen met vragen en problemen. Hierbij houdt het CAW de drempel bewust zo laag mogelijk. Want het CAW is er voor iedereen maar heel bijzonder voor mensen die meer kwetsbaar zijn wegens (kans)armoede, thuisloosheid, leeftijd, afkomst, scholing…

Elke hulpvrager mag rekenen op absolute discretie van de hulpverleners. Het CAW is een autonome welzijnsorganisatie en werkt onafhankelijk van justitie, de financiële bijstand, het onderwijs, de sociale zekerheid… De hulpverlening is vrijwillig, anoniem en vrij van externe controle of rapportage.
Ons aanbod begint met een laagdrempelig onthaal voor jongeren in het JAC en voor volwassenen in Centrum Overleie; dit onthaal is gratis. Belangrijk is te luisteren naar de vraag van eenieder en in spontaan overleg samen te kiezen voor een verder verloop van een mogelijke begeleiding, dit kan zowel residentieel als ambulant zijn, maar steeds op maat van de hulpvrager.
Dankzij een grote differentiatie van deelwerkingen en projecten proberen wij uiteindelijk het algemeen welzijn van onze doelgroep te bevorderen ; medeverantwoordelijkheid van de hulpvrager is voor ons zeer belangrijk.

Er wordt ook samengewerkt met andere gespecialiseerde diensten als de hulpverlening een therapeutisch karakter nodig heeft.

Het CAW steunt op drie pijlers:

1. Een professioneel onthaal
Iedereen met een probleem van materiële, psychologische, relationele of praktische aard kan terecht in het CAW. Het onthaal is altijd gratis en voor iedereen toegankelijk, zonder wachtlijst. In het onthaal zullen de hulpverleners de hulpvraag helpen ontrafelen. De verduidelijking van de vraag is immers vaak al een deel van de oplossing. Het CAW zoekt samen met de cliënt het meest haalbare antwoord op de hulpvraag.

2. Een psycho-sociale begeleiding op maat
Na het onthaal kan het CAW een residentiële of ambulante begeleiding starten op basis van een intake-gesprek. Het doel van de begeleiding is altijd de cliënt beter te laten functioneren in het dagelijkse leven. Het CAW start vanuit een brede kijk op de leefsituatie van de cliënt en heeft oog voor de samenhang tussen materiële, juridische, relationele, persoonlijke en psychische problemen. Elke begeleiding start in samenspraak met de cliënt, vanuit een positieve ingesteldheid en met respect voor zijn mogelijkheden en grenzen. De cliënt blijft zelf de touwtjes in handen houden en bepaalt zelf de doelstellingen en het tempo.

3.Voor een welzijnsgerichte samenleving
Het CAW wil ook problemen voorkomen zodat mensen minder (lang) beroep moeten doen op professionele hulp. Daarom ontwikkelt het CAW preventieve programma’s gericht op persoonlijke, relationele en sociale vaardigheden.

Het CAW verzamelt ook heel veel informatie over de factoren en mechanismen die die oorzaak zijn van onwelzijn en sociale uitsluiting. Het CAW signaleert deze gegevens en kaart structurele veranderingen aan.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License